Więcej o:

chleb

  • Chleb dla wielbicieli słoniny

    Przedstawicielka piekarni w Homlu powiedziała, że nowoczesne technologie pozwalają na zachowanie słoniny w chlebie tak, by nie stopiła się w trakcie pieczenia. Chleb ma być wypiekany w niewielkich, półkilogramowych bochenkach. Na początku będzie sprzedawany w sklepach firmowych, a piekarnia w

  • Pustaki zdrożały, to chleb nie może?

    Krystyna Naszkowska: Co będzie w tym roku z cenami pieczywa? Z rynku zbożowego dochodzą bardzo niepokojące sygnały, tylko w ciągu ostatniego tygodnia cena pszenicy konsumpcyjnej skoczyła o 100 zł za tonę. O ile może zdrożeć chleb? Kazimierz Czekaj, właściciel piekarni w Krakowie: O ile zdrożeje

  • Chleb zdrożeje po feriach

    Ponad 80 proc. pieczywa zjadanego przez Polaków to chleb pszenno-żytni. Najbardziej popularny, tzw. baltonowski, powinien zawierać 40 proc. mąki żytniej i 60 proc. pszennej. Kilka dni temu pisaliśmy, że mąka żytnia bije rekordy cenowe - tylko w styczniu zdrożała o 25 proc. Doszło do zjawiska

  • Jedzcie chleb, a nie wafle!

    Spożycie pieczywa od kilku lat systematycznie spada - miejsce chleba zajmują jego substytuty, czyli różnego rodzaju "odchudzające wafle". Tylko w ostatnim pięcioleciu spożycie pieczywa spadło aż o 8,5 proc. Zdaniem piekarzy to skutek hałaśliwej i kłamliwej kampanii firm produkujących substytuty

  • Chleb jest naszym hitem eksportowym

    Polski chleb, pieczywo cukiernicze i ciasta szybko zdobywają zagraniczne rynki. W ubiegłym roku eksport tych produktów był aż o jedną piątą wyższy niż w 2005 roku - wynika z danych Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej. Tymczasem ubiegłoroczna sprzedaż innych przetworów

  • Chleb tostowy z czarną wkładką. "To żenujące" [ALERT24]

    Pan Jarek z Międzylesia koło Warszawy kupuje chleb tostowy firmy Schulstad już od dawna. Jakie było jego zdziwienie, kiedy tym razem natknął się na jakieś czarne fragmenty w nowo otwartej paczce. - Początkowo myślałem, że to jakiś zgniły kawałek albo przypalenie, ale po bliższym przyjrzeniu

  • Jak zrobić chleb bez żyta

    pszennej trzeba zapłacić młynom 63 gr, a za żytnią 69 gr. Prawie 90 proc. zjadanego w Polsce chleba zawiera dodatek mąki żytniej. Najbardziej popularny, tzw. baltonowski, powinien mieć jej 40 proc. (i 60 proc. pszennej). I już powinien zdrożeć, ale na razie cena się nie zmieniła. - Nadal mam zapasy mąki