Jedzenie jest marnowane prawie na całym świecie, mimo że w niektórych jego częściach panuje głód i niedożywienie. Codziennie do kosza trafiają ogromne ilości żywności. Pojawił się jednak pomysł, który może uratować chociaż pieczywo. W pewnej Holenderskiej piekarni podjęto próbę recyklingu chleba
Przedstawicielka piekarni w Homlu powiedziała, że nowoczesne technologie pozwalają na zachowanie słoniny w chlebie tak, by nie stopiła się w trakcie pieczenia. Chleb ma być wypiekany w niewielkich, półkilogramowych bochenkach. Na początku będzie sprzedawany w sklepach firmowych, a piekarnia w
Krystyna Naszkowska: Co będzie w tym roku z cenami pieczywa? Z rynku zbożowego dochodzą bardzo niepokojące sygnały, tylko w ciągu ostatniego tygodnia cena pszenicy konsumpcyjnej skoczyła o 100 zł za tonę. O ile może zdrożeć chleb? Kazimierz Czekaj, właściciel piekarni w Krakowie: O ile zdrożeje
Ponad 80 proc. pieczywa zjadanego przez Polaków to chleb pszenno-żytni. Najbardziej popularny, tzw. baltonowski, powinien zawierać 40 proc. mąki żytniej i 60 proc. pszennej. Kilka dni temu pisaliśmy, że mąka żytnia bije rekordy cenowe - tylko w styczniu zdrożała o 25 proc. Doszło do zjawiska
Przy wyborze chleba kierujemy się zazwyczaj jego świeżością, zapachem i ulubionym gatunkiem np. na zakwasie, z makiem, czy nasionami. Jednak warto również zwrócić uwagę na to, z czego jest zrobiony. To, jaki chleb wybieramy oraz jak go przechowujemy, ma bardzo duży wpływ na to, jak długo pozostanie
Wiele osób zastanawia się, czy mrożenie chleba jest zdrowe. Czasami zrobimy większe zakupy i tak duża ilość pieczywa pozostawiona w chlebaku może się zmarnować. Właśnie wtedy przychodzi nam na myśl zamrożenie. Czy można zamrozić chleb, a jeśli tak, to, jak to zrobić? Więcej podobnych artykułów
Spożycie pieczywa od kilku lat systematycznie spada - miejsce chleba zajmują jego substytuty, czyli różnego rodzaju "odchudzające wafle". Tylko w ostatnim pięcioleciu spożycie pieczywa spadło aż o 8,5 proc. Zdaniem piekarzy to skutek hałaśliwej i kłamliwej kampanii firm produkujących substytuty
Polski chleb, pieczywo cukiernicze i ciasta szybko zdobywają zagraniczne rynki. W ubiegłym roku eksport tych produktów był aż o jedną piątą wyższy niż w 2005 roku - wynika z danych Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej. Tymczasem ubiegłoroczna sprzedaż innych przetworów
Pan Jarek z Międzylesia koło Warszawy kupuje chleb tostowy firmy Schulstad już od dawna. Jakie było jego zdziwienie, kiedy tym razem natknął się na jakieś czarne fragmenty w nowo otwartej paczce. - Początkowo myślałem, że to jakiś zgniły kawałek albo przypalenie, ale po bliższym przyjrzeniu
pszennej trzeba zapłacić młynom 63 gr, a za żytnią 69 gr. Prawie 90 proc. zjadanego w Polsce chleba zawiera dodatek mąki żytniej. Najbardziej popularny, tzw. baltonowski, powinien mieć jej 40 proc. (i 60 proc. pszennej). I już powinien zdrożeć, ale na razie cena się nie zmieniła. - Nadal mam zapasy mąki