Więcej o:

grzyby trujące

  • Zbierając grzyby, nie kieruj się smakiem!

    grzyby po kilkakrotnym przegotowaniu będą się nadawały do zjedzenia? - To bardzo groźny przesąd. W niektórych przypadkach jest to faktycznie możliwe, np. muskaryna, która występuje w grzybach trujących, po długim gotowaniu w wodzie zostanie zneutralizowana. Ale np. amanityna, występująca w muchomorze

  • Te grzyby są pod ochroną. Sprawdź, czy ich nie zebrałeś [LISTA]

    jurajska wilgotnica czapeczkowata gwiazda wieloporowa gwiazdosz angielski, bury, karzełkowaty, kwiatuszkowaty, szorstki, węgierski, workowaty, wzniesiony kolczakówka dołkowana, kasztanowata, niebieskawa, piekąca, pomarańczowa, strefowana, wonna szaraczek koronica ozdobna berłóweczka Grzyby trujące. Tych

  • Omówienie quizu grzybiarskiego

    1.   Fot.Eric Smith /Wikimedia Commons/CC BY-SA 3.0) Płachetka kołpakowata, pospolity w naszym regionie grzyb jadalny. 2.   Fot.Lebrac/Wikimedia Commons/CC BY-SA 3.0) Piestrzenica kasztanowata, grzyb trujący, często mylony ze smardzem. 3.   Fot.Jerzy Opioła (praca własna)/Wikimedia Commons/ CC

  • Zygmunt Chajzer o włos od tragedii. Zdjęcie z grzybobrania wywołało burzę

    prezentera przed ewentualną fatalną w skutkach pomyłką. "Panie Zygmuncie obawiam się, że to nie są opieńki", "To chyba maślanki. Raczej bym się nie cieszyła", "To mi wygląda na maślankę wiązkową", "To są grzyby trujące, ich się nie zbiera". Dobrze, że pan zostawił, bo to najprawdopodobniej opieńka wiązkowa