REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
GAZETA.PL
Zamknij quiz
Quizy
Z
Quiz - Ten quiz ułożyła Magda Gessler! Myślisz, że wiesz wszystko o polskiej kuchni? Sprawdź się! - Gazeta.pl
Ten quiz ułożyła Magda Gessler! Myślisz, że wiesz wszystko o polskiej kuchni? Sprawdź się!
1 / 15
Tak powstaje sękacz. Inne nazwy tego regionalnego ciasta to:
dziad, bankuch, kołacz
kołacz, rożeniec, polewajka
Korbocz, koławiany, drewnik
2 / 15
Co zrobić, żeby schabowy wyszedł miękki i aromatyczny?
dwukrotnie obtoczyć go w jajku i bułce tartej
maczać go wcześniej w mleku z cebulą
nie pieprzyć, bo to sprawia, że mięso jest twarde
REKLAMA
3 / 15
Jakiego składnika NIE dodajemy tradycyjnie do bigosu?
suszonych ryb
dziczyzny
jałowca
4 / 15
Co to jest półgęsek?
pół gęsi długo marynowane w marynacie miodowej, a następnie pieczone w niskiej temperaturze przez 4 godziny
peklowana, a następnie wędzona pierś gęsi, popularna zwłaszcza na Pomorzu
inna nazwa podrobów drobiowych
5 / 15
Co należy zrobić, żeby sernik nie opadł po upieczeniu?
ubijać jajka przez co najmniej 10 minut
dodać do masy łyżeczkę żelatyny
piec sernik w kąpieli wodnej
6 / 15
Co to jest smaczliwka?
polska nazwa dla awokado
potocznie ciasto z owocami i kruszonką
inaczej mirabelka
7 / 15
Ser, wytwarzany głównie na Podhalu, uważany za "młodszą siostrę" oscypka, robiony z resztek pozostałych z jego wyrobu, to:
bryndza
redykołka
gołka
8 / 15
Do polskich produktów regionalnych chronionych prawem Unii Europejskiej NIE należy:
truskawka kaszubska
chleb prądnicki
kiełbasa żywiecka
9 / 15
Dlaczego zupę szczawiową serwujemy z jajkami?
jajka neutralizują szczawiany zawarte w głównym składniku zupy
jajka sprawiają, że danie jest bardziej pożywne
szczaw zamienia zły cholesterol zawarty w jajkach w dobry, dlatego w zupie szczawiowej jajka można jeść bezkarnie
10 / 15
Które danie nie należy do kuchni śląskiej?
karminadle
bulwy z kurzajami
modro kapusta
11 / 15
Co jest na tym obrazku?
mrówkowiec/mrowisko
faworki
pierniczki
12 / 15
Aby nadzienie z jabłek do szarlotki nie zrobiło się zbyt wodniste, można do niego dodać:
galaretki
kaszy manny
obie odpowiedzi są prawdziwe
13 / 15
Ogony bobrowe dawniej jadano w poście, ponieważ...
bóbr żyje w wodzie, więc uważano go za rybę
ogon bobra pokryty jest łuską, jak ciało ryby. A przecież jedzenie ryb w poście jest dozwolone
bobra uważano za szkodnika, więc jedzenie jego mięsa nie uważano za grzech
14 / 15
Pierekaczewnik zjemy:
na Podlasiu
w Małopolsce
na Mazowszu
15 / 15
Mleko nie zawsze chce się "zsiąść". Problemem może być:
faza księżyca
naczynie, w którym zsiada się mleko
hałas
Poznaj swój wynik
Uda ci się zdobyć komplet punktów?